Her kan læses om hvad der er igang og hvilke planer der er.


Huset

At indhente flere års mangelfuld udvendig vedligeholdelse tager tid, når man som jeg helst selv vil lave det.

Som det er beskrevet andet sted, så trænger alt udvendigt træværk til vedligeholdelse, så det er en opgave som vil være tilbagevendende de næste år.

Installering af ny og mere energiøkonomisk vandvarmer står også højt på listen, den gamle er 40 år gammel så det er vist på tide den pensioneres. Det er så planen at den gamle beholder på 300 liter, afløses af to stk nye, en på 110 liter og en på 35 liter, og hvorfor så det? Af den simple grund, at når vi kun er 2 - 3 personer i huset kan vi nøjes med den lille på 35 liter, og når der så er mange, tænder man begge to.

Så skal vi have en skorstensfejer til at se på skorstenene, for vi har mistanke om at ikke alt er som det bør være. derfor er det kun den lille ovn i den lille stue som med sikkerhed kan benyttes .

Vinduerne skal renoveres, så de tages ud en efter en og sættes helt istand med maling nyt kit og udskiftning af dårligt træværk. Det er koblede vinduer med persienner mellem ruderne, de trænger også til et grundigt eftersyn.

Indvendige døre, karme og fodpaneler, er malet i en temmelig tung brun farve, som med tiden skal ændres til mere lyse farver, tapet er hvad man må kalde for retro.

Gamle polstrede sofaer, som ikke rigtigt passer ind i stilen, udskiftes efterhånden som vi finder deres afløsere på div. loppemarkeder.

På lidt længere sigt er det planen at få installeret varmepumper til afløsning af det bedagede elvarmeanlæg, som er ret dyrt i drift. I efteråret 2018 blev den første af 3 varmepumper installeret. det er planen at der kommer en mere i stueetagen og en enkelt på 1. sal.

Gæstehuset som trængte særligt meget til vedligeholdelse / renovering, viste sig desværre at være angrebet af svamp i den ene ydervæg, så arbejdet med det har nu fået førsteprioitet, for vi vil gøre meget for at redde bygningen, som vi tror er den ældste bygning på grunden. I skrivende stund ser det ud til vi har vundet over svampen, så nu er der genopbygningen tilbage.


Haven

Haven er et projekt som både består i at genskabe noget af det gamle og skabe noget nyt som passer ind med hus og de gamle frugttræer. Samtidig skal det ikke hindre at haven kan bruges til leg og hygge. Det er vigtigt for os at holde lukket mod vejen, og delvist åben mod mark / eng. Det giver selvfølgelig nogle udfordringer i forhold til at skabe læpladser, men det skal nok lykkes.

Som det nok kan fornemmes, er vi i vores familie ret glade for fugle og dyrelivet omkring os. Derfor er alt som laves i haven noget som tager udgangspunkt i netop det. Når vi vælger nye planter er det først og fremmest udfra om det er noget som fuglene kan have glæde af og er det også noget vi selv syntes er pænt, og det er egentligt ganske nemt

Efterårsferien 2015 havde vi børnebørn på besøg som hjalp med at lave fuglehuse som blev sat op i havens træer. Det er noget som helt sikkert godt må gentages, fuglehuse kan man jo ikke få for mange af.

Sidste år i påsken var hele familien samlet, og her var der nogen med et stort fysisk overskud, som frilagde den gamle stenbelagte havegang ved hoveddøren og helt ud til vejen. Det var ikke et job for tøsedrenge, græsset havde fuldstændigt overtaget gangen. Græsset havde løftet lidt rundt på stenene, så de ikke lå helt plant længere, det vil vi forsøge at gøre noget ved i år, i første omgang forsøger vi os med en pladevibrator.

Den gamle frugthave med solbær, hindbær, ribs og stikkelsbær, forsøger vi at genskabe, så er der lidt både til mennesker og dyr / fugle.

Æbletræerne har det lidt hårdt, så vi vil forsøge med at give dem lidt naturgødning så de igen får lidt at leve af. Det første år var der utroligt mange æbler på træerne, så jeg fik en saftpresse i fødselsdagsgave til brug i den efterfølgende sæson, nu skulle der laves most, cider og hvad der ellers kunne falde os ind. - Nu er det sådan at man jo ikke selv er helt herre over vejr, vind og æbletræernes bestøvning. Hvis jeg var heldig kunne jeg måske have samlet 2 - 3 kg. ialt, så det projekt gav ikke meget sved på panden. 

Efteråret 2015 plantede vi hybenroser mod jordvejen. Det er meningen de skal danne hæk så haven bliver lukket af mod syd. Vi har overvejet om der skal plantes rønnebær til at danne overstandere, men den overvejelse er endnu ikke blevet til en beslutning. Der blev også plantet et par buskroser i området syd for gæstehuset.

I nær fremtid ryger desværre også de store gamle asketræer, 3 stk. de har fået askesyge så det er farligt at lade dem blive stående, for de smider nogen ret store grene på et tidspunkt. Så der skal lige fintænkes over hvad der så skal stå istedet.